+45 70 66 66 16 ss@vejentil.dk Frederiksberg 10-17 alle hverdage

Ønsker du familiesammenføring med en person fra et EU-land eller at gøre brug af dine EU-regler, fordi du flytter tilbage til DK fra et andet EU-land, er det ikke Udlændingestyrelsen, der skal behandle ansøgningen om familiesammenføring. Denne opgave tilfalder Statsforvaltningen.

2 Hyppigt forekomne scenarier:

  1. Du har selv et pas fra et ikke-EU-land og ønsker familiesammenføring med en EU-statsborgere (ikke DK), som arbejder i Danmark.

Her skal din partner  have et EU-pas/EU-statsborgerskab, hvis du ønsker familiesammenføring med denne person. Denne ansøgning om familiesammenføring skal indleveres til Statsforvaltningen i Danmark.

Eller

2. Du har tidligere boet i Danmark og er nu flyttet til et andet EU-land, men ønsker at vende tilbage til Danmark sammen med din ikke-EU ægtefælle. Dette kaldes en EU-tilbageføring.

Ønsker du familiesammenføring med din ikke-EU-ægtefælle, som du har boet sammen med i f.eks. Sverige, Tyskland eller andet EU-land, og ønsker I nu at komme til Danmark, skal I søge om EU-familiesammenføring gennem Statsforvaltningen.
Hvorfor Sverige?

De andre betingelser nævnt under en normal dansk familiesammenføring følger HER. Disse danske regler og betingelser gælder for en familiesammenføring mellem en herboende person og en udenlandsk ægtefælle/samlever fra et ikke-EU land.

De danske regler inden for familiesammenføring indeholder f.eks. 24-års-reglen. Det er en absolut betingelse. En absolut betingelse medfører, at er du 21, og har du fundet dig en udenlandsk kæreste eller ægtefælle, er det ikke muligt at blive familiesammenført med denne person i Danmark.

Derfor forsøger nogle ansøgere at undgå de danske regler, såsom 24-års-reglen, ved at gøre brug af EU-reglerne omkring ansøgning i andre lande. De tager ofte til Sverige for at søge om familiesammenføring der og vender tilbage til Danmark, når de har opnået svensk opholdstilladelse. Når de vender tilbage til Danmark, kan de danske myndigheder ikke stille krav om, at de skal opfylde de danske betingelser såsom 24-års-reglen, da de (nu) er beskyttet af EU-reglerne.

Nemmere gennem EU-reglerne?

Mange har en opfattelse af, at det er nemmere at opnå familiesammenføring gennem Sverige end Danmark. Dette fører til, at flere tager til Sverige og opholder sig her for efterfølgende at vende tilbage til Danmark.

Herved forsøger de at omgå de danske regler.

Spørgsmålet er – virker dette?

Det klare svar er NEJ!

Det er ikke fordelagtigt at immigrere til Sverige (eller ethvert andet land), søge om familiesammenføring der, for så efterfølgende at migrere tilbage til Danmark og så ansøge om familiesammenføring her under dække af EU-reglerne.

Der findes flere grunde til, at det er en vanskelig opgave.

  1. Det er dyrt at flytte til Sverige og bagefter til Danmark. Derfor vælger folk at lade sig registrere i Sverige uden reelt at opholde sig der, men derimod for at blive boende i Danmark. Statsforvaltningen er opmærksom på denne ’fidus’ og kræver bevis for, at du har haft et ’reelt og faktisk’ ophold i Sverige. Denne bevisbyrde er tung og kan i praksis ikke løftes, hvis du ikke reelt har boet i landet.
  2. Over halvdelen af dem, der søger om familiesammenføring gennem EU-reglerne og er vendt tilbage fra f.eks. Sverige, får et afslag med begrundelsen, at de ikke har haft et reelt ophold, da de ikke kan løfte de førnævnte bevisbyrde.
  3. Du skal bevise, at der ikke bor andre på samme adresse i Sverige, da Sveriges immigrationsmyndigheder er opmærksomme på, at flere danskere tager til Sverige for at søge om familiesammenføring. Det betyder, at har du adresse hos en ven eller familie, bliver det vanskeligt at opnå familiesammenføring i Sverige.
  4. Nogle svenskere lader danskere registrere sig på deres svenske adresse mod betaling, uden at danskerne reelt opholder sig på adressen. Det svenske folkeregister afslører dog denne ‘fidus’. 7 mennesker i en 2-værelses lejlighed medfører spørgsmål fra de svenske myndigheder, du ikke kan svare på.

Har du til gengæld haft et reelt ophold i et andet EU-land, herunder Sverige, kan du godt søge om en EU-familiesammenføring uden problemer. Det kræver, at du samler den nødvendige dokumentation for, at du har haft et reelt og faktisk ophold i det pågældende EU-land. Det kan være dokumentation på kreditkorthævninger, telefonregninger, lægebesøg, Bro-Bizz, forsikringer, fitness-medlemskab, forenings-deltagelse og lignende fra det pågældende land.

Vi opfordrer altid til, at du søger om familiesammenføring i Danmark, hvis du bor i Danmark!

Men før du søger mod andre lande, opfordrer vi til at forsøge i det land, du bor i. Der kan nemlig gives dispensation til visse betingelser, hvis der findes særlige grunde hertil.

Har du nogle kommentar eller spørgsmål, kan du kontakte os ved at bruge nedestående kontaktformular, det koster ikke noget.